Imatge ONA: Dona, Activitat física i Esport a Menorca

Des del projecte ONA treballem per donar a conèixer la nostra realitat i servir d'inspiració a moltes dones amb l'objectiu de millorar la seva qualitat de vida, despertant en elles l'esperit de lluita, superació i creixement personal.

 

ONA: Dona, Activitat física i Esport a Menorca

Imatge

Sabem que la pràctica d’activitat física és essencial per al manteniment, millora de la salut i prevenció de malalties, aportant nombrosos beneficis a tot aquell que l’incorpora com a hàbit en la seva vida. És el mitjà perfecte a través del qual aprenem a interioritzar valors com la cohesió, la comunicació, el lideratge, l’esforç i la confiança.

 

Per això, des del projecte ONA treballem per donar a conèixer la nostra realitat i servir d’inspiració a moltes dones amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida, despertant en elles l’esperit de lluita, superació i creixement personal. Apostem per un futur amb més dones que gaudeixin de l’activitat física i/o esport i els beneficis que aquests impliquen.

 

 

- ONA A LES ESCOLES: IGUALTAT D'OPORTUNITATS EN L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR -

 

Ona a les escoles

 

El projecte ONA, Dona, Activitat física i Esport a Menorca, juntament amb el programa Posam valors a l'esport, ha iniciat un seguit d'activitats destinades a la conscienciació social des de les primeres edats. L'objectiu de l'àrea d'esports del Consell de Menorca és promoure la igualtat d'oportunitats entre nens i nenes, així com la transmissió de valors i actituds igualitàries en l'educació física escolar i l’activitat fisicoesportiva.

 

Durant el curs 2018/19 es van realitzar a Son Parc i a Punta Prima les dues primeres activitats ONA OutDoor: l’esport és de tothom, que combinen participació, diversió i aprenentatge. Els participants, estudiants de 5è i 6è de primària, han de treballar en equips mixtes per a superar diverses proves físiques i resoldre el missatge secret vinculat als valors d'igualtat, equitat d'oportunitats i treball en equip entre fillets i filletes.

 

El passat mes d'octubre del 2019 va arrancar novament aquesta activitat. En concret, han estat els col·legis CEIP Sa Graduada de Maó, el CEIP Mare de Déu del Toro des Mercadal, CEIP Mare de Déu de Gràcia i CEIP Mateu Fontirroig els primers a apuntar-se a la convocatòria d'octubre-novembre del programa.

 

D’altra banda, des del mes de març de 2019, escolars d'educació secundària de Menorca assisteixen a les xerrades a l'aula, ONA, Llenguatge i Esport, que imparteix l'esportista d'alt nivell Júlia Rita.

 

Finalment, els clubs esportius, a partir dels tallers ONA en competició, que es realitzaran durant la propera temporada esportiva, treballaran per a transformar aspectes relacionats amb la manera d'afrontar l'experiència competitiva, des d'una vessant humanista, exempta de prejudicis i estereotips de gènere.

 

 

- ONA I EL PROGRAMA DONA, ARC I SALUT -

 

alt text

 

Amb el suport del Consell Superior d'Esports i de la Federació espanyola de Tir amb Arc el projecte ONA de l'àrea d'esports del Consell de Menorca va posar en marxa el programa Dona, Arc i Salut. Una iniciativa adreçada a les dones que han tingut càncer de mama i s'han sotmès a una mastectomia.

 

Un dels principals problemes que es produeix és que, a causa de la retirada dels ganglis limfàtics de l'aixella, perden capacitat de drenatge i pateixen linfedemes, inflor del braç per l'acumulació de líquid. Amb la participació de Silvia Aso, tiradora del Club de Sabiñánigo, a l'activitat que ONA va celebrar amb motiu del Dia Mundial contra el càncer de mama, vam poder conèixer un testimoni directe dels beneficis que aporta la pràctica del tir amb arc en aquestes dones. És un tractament que ja estan desenvolupant alguns hospitals i que el Consell de Menorca vol fomentar a l'illa juntament al Club de Tir amb Arc de Maó, recollint una activitat que ja funciona en altres comunitats.

Per aquest motiu, l'àrea d'esports del Consell de Menorca, dins el projecte ONA juntament amb el Camp de Tir amb Arc de Maó, va organitzar diversos cursos d'iniciació d'aquesta pràctica esportiva per a dones afectades de limfedema. L'objectiu és millorar la qualitat de vida d'aquestes dones, la millora i prevenció del limfedema i fomentar la pràctica d'aquest esport.

 

Els cursos es van dur a terme en el camp de tir del Poliesportiu de Maó i al Poliesportiu de Fornells en 8 sessions de 1,5 hores, 2 dies per setmana, entre el 27 de febrer i el 18 de maig de 2019. A més, el 9 de març de 2019 es va realitzar una Jornada de Portes Obertes, d'11 h 13 h, al Club de Tir amb Arc Antoni Gonyalons, dirigida a totes aquelles persones amb interès en conèixer aquest esport i els beneficis que suposa la seva pràctica.

 

Durant el mes d'octubre de 2019, 18 alumnes participants dels cursos d’iniciació, van poder reprendre la seva pràctica amb el curs de continuació fins a finals de desembre, quan es va tancar l'activitat. Amb la pràctica del tir amb arc, totes han aconseguit un augment de la mobilitat, augment del to muscular i han millorat de manera considerable la seva qualitat de vida, especialment en la seva vida diària, ja que es treballa també el component psicològic i social.

 

Un cop finalitzat el curs de continuació del mes de desembre de 2019, en el qual participaren un total de 20 persones iniciades en la pràctica del tir amb arc, començaren ja dins el 2020 dos nous cursos d’Iniciació a Ciutadella i un altre a Maó, quedant aquest últim aturat per l’actual situació de confinament.

 

En aquesta situació, l’equip del programa va fer arribar setmanalment a totes les participants, entrenaments virtuals adaptats a la seva condició física. De manera coordinada, es va seguir fent un treball específic de preparació a la pràctica del tir amb arc, complementat amb entrenaments de força i mobilitat on s’involucren la resta de parts del cos.

Paral·lelament, s’està preparant, amb la col·laboració del servei d’oncologia de l’Hospital General Mateu Orfila, l’estudi de base que avala científicament els resultats obtinguts en els diversos cursos organitzats des de l’inici del programa a Menorca. De la mateixa manera que han fet altres comunitats autònomes, es disposarà d’una bona eina de mesura i ponderació de resultats.

Per últim, esmentar que el CSD ha resolt, provisionalment, la concessió de 5.000,00 euros per a continuar amb el curs de Continuació previst per al proper mes d’octubre de 2020, amb una durada de tres mesos, en el qual podran participar totes aquelles persones que s’han iniciat aquesta temporada en el tir amb arc.

Per altra banda, el Club d’Arc de Maó espera reprendre, durant el mes de juny, els cursos d’Iniciació que van quedar sense finalitzar a principi d’any, sempre seguint les indicacions i mesures de seguretat pertinents.

 

La continuació d’aquest programa és possible gràcies a la implicació del Club d'arc de Maó, l'associació ALBA, de dones afectades de càncer de mama de Menorca, així com la conselleria de Salut del Govern Balear, la Federació Espanyola de Tir amb Arc i el Consejo Superior de Deportes.

 

 

- AJUTS PER FOMENTAR L'ACCÉS A L'ESPORT DE LA DONA -

 

Les anomenades ajudes ONA es posen per primera vegada en marxa amb una partida de 18.000 euros per la temporada 2018/2019 i pretenen fomentar l'accés de la dona a l'esport i l'activitat física des del principi bàsic i real de la igualtat de gènere.

 

Les ajudes ONA es divideixen en dues línies: 

 

 • La primera, dirigida a entitats esportives, promou la presència de dones en càrrecs directius, tècnics, coordinadors, delegats, esportistes i/o altres figures femenines. Aquesta primera línia està dotada amb 10.000 euros, i cada entitat que la demani pot optar a un màxim de 1.800 euros.

 

 • La segona línia d'ajuts, dotada amb 8.000 euros, va dirigida directament a dones que practiquin esport competitiu de forma continuada o dones que practiquin esport o activitat física per a la promoció de la salut i la millor qualitat de vida, tenint en compte la conciliació de la vida familiar i la seva situació econòmica. El màxim que podrà rebre cada persona que s'ajusti a aquesta línia és de 500 euros.

 

 

- L'ESTUDI DEL PROJECTE ONA DETERMINA QUE DELS MENORQUINS QUE PRACTIQUEN ESPORT DE COMPETICIÓ, NOMÉS EL 27% SÓN DONES -

 

alt text

 

L'estudi i diagnosi “Hàbits i motivacions a la pràctica d’activitat física i/o esport de la població menorquina. Anàlisi comparatiu entre sexes” que s’ha elaborat des de l’àrea d'Esports del Consell Insular de Menorca, emmarcat en el projecte ONA, determina que l'esport continua sent territori eminentment masculí. Dels menorquins que practiquen esport de competició, el 73% són homes i només el 27% són dones.

 

Tot i que el 88% dels menorquins que practiquen esport són homes i dones a parts gairebé iguals, entre els no practicants, les dones representen un 64% i els homes un 36%.

 

Aquest estudi també mostra diferències quant al grau d'interès per assistir a esdeveniments esportius, veure o escoltar esports a través dels mitjans de comunicació (premsa, ràdio o televisió) o accedir a la informació esportiva. En termes generals, la mitjana dels homes és d'un 8 mentre que la de les dones és un 0. Curiosament, el motiu d'assistència als esdeveniments esportius dels homes és per l'interès en l'esdeveniment en si, mentre que el de les dones és per donar suport als fills o néts i per a fomentar en ells els valors de l'esport.

 

Sens dubte, una de les dades que demostra el poc que han canviat els rols masculins i femenins, ve donat pel fet que els homes que no practiquen esport dediquen el seu temps lliure a diversió i entreteniment, mentre que les dones el dediquen a les responsabilitats familiars.

 

El projecte ONA del Consell Insular de Menorca té com a objectiu principal el foment de la igualtat de gènere en el món de l'activitat física i/o la pràctica esportiva. Amb aquesta finalitat s'han creat campanyes de difusió i sensibilització, elaboració i gestió d'activitats per a la igualtat de la dona i el present estudi, entre altres accions.

 

Des del Consell Insular entenem l'esport i/o l’activitat física com a eina de millora en la qualitat de vida de les persones, per la seva repercussió en la salut, en les relacions interpersonals i en el propi desenvolupament humà, així com en el foment de la col·laboració i l'enriquiment individual i col·lectiu.

 

L'evolució de l'esport femení és paral·lela a les conquestes de la dona en tots els plans socials.

 

 

- RUTH MOLL I RUTH GÓMEZ, III JORNADA "SUPERANT REPTES" IRAN -

 

alt text

 

El passat 29 de novembre vam poder conèixer de primera mà l'experiència del repte esportiu assolit per les esportistes Ruth Moll Marques i Ruth Gómez durant el seu viatge a l'Iran el passat mes de setembre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- RUTH MOLL I RUTH GÓMEZ, II JORNADA "SUPERANT REPTES" KILIMANJARO -

 

alt text

Les esportistes Ruth Moll i Ruth Gómez van ser les protagonistes de la II Jornada “Superant reptes” que organitza el projecte ONA de l'àrea d'Esports del Consell de Menorca. La xerrada, titulada “Si jo puc, tu també!”, es va fer el 8 de febrer de 2019 a la Casa de Cultura de Ciutadella a les 18.30 hores.

 

La ciclista professional de Ciutadella Ruth Moll i la triatleta Ruth Gómez van explicar la seva experiència pujant amb bicicleta de muntanya al cim del Kilimanjaro, muntanya situada al nord-est de Tanzània i el cim més alt d'Àfrica. A més, Ruth Moll ens va explicar els seus projectes per enguany.

 

Han estat les primeres dones europees a ascendir al Kilimanjaro, a gairebé 6000 metres d'altitud, amb la bicicleta, que van haver de portar damunt en diversos trams complicats. Ruth Moll és la tercera dona del món que l'ha aconseguit després d'una pakistanesa i una nord-americana.

 

El projecte ONA, Dona, Activitat Física i Esport, impulsat pel Consell Insular vol donar visibilitat a les dones relacionades amb l'esport a Menorca i estudia el seu paper en la pràctica de l'exercici físic i l'esport a l'illa. Ja ha organitzat amb molt d'èxit diverses xerrades a Menorca on les dones esportistes han explicat les seves vivències.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- ONA: ESTUDI SOBRE LA DONA I L'ESPORT A MENORCA -

L'àrea d'Esports del Consell de Menorca va elaborar durant 2018 un treball sobre el paper de la dona en tots els àmbits esportius i d'activitat física. Un estudi que, amb la direcció i coordinació del departament d'esports, va dur a terme Ester, la jove qualificada contractada per la Conselleria d'Ocupació, Projecció econòmica, Joventut i Esports que va tenir l'oportunitat d'exercir per primera vegada les tasques pròpies de la formació superior per a la que s'ha preparat.

Directives, esportistes, àrbitres femenins, entrenadores, delegades, ... la dona està present en totes les àrees del món esportiu però hi ha temes com la igualtat o el seu tractament en els mitjans de comunicació que encara no estan normalitzats. Realitzar una radiografia de la situació a Menorca ens ajuda a implementar mesures que promocionin i incrementin la participació femenina en l'esport.

Des del Consell de Menorca considerem que la dona transmet importants valors que requereixen actuacions concretes que fomentin la seva posició de lideratge en la societat per poder servir de referent. A més, exerceix una gran influència familiar i social que no es correspon amb el seu posicionament en el món laboral per la qual cosa cal garantir un marc d'igualtat d'oportunitats.

D'altra banda, l'esport afavoreix valors positius que des del Consell de Menorca ja promocionem entre els joves a través de programes concrets com "Posem valors a l'esport" i "Integrasport". Unir dona i esport permet aprofundir en la dimensió social i cultural de l'esport i activar l'esport femení i els seus valors.


Aquest és un estudi d’investigació qualitatiu dels hàbits i motivacions esportives i/o d’activitat física de la població menorquina- incloent ambdós sexes- per franges d’edat dels 6 als 100 anys.

A final del mes de maig de 2018 es va finalitzar la primera fase, que constava de la recollida de dades mitjançant 786 enquestes. I es va continuar amb l’anàlisi de les mateixes. 
 


- LA VEU DE LES DONES -
 

alt text

Conèixer els seus testimonis com a dones dedicades a l'esport d'alt rendiment i les seves experiències en un món al qual s'han incorporat amb força és molt interessant. Per açó, des de l'area d'esports del Consell de Menorca es va programar una sèrie de tertúlies que sota el títol “La Veu de les Dones” ens ajuden a comprendre algunes de les situacions amb què es troben en la seva trajectòria esportiva: maternitat, llenguatge sexista, valors, estudis, edat,...

El 16 de març a les 18 hs, a la seu del Consell de Menorca va tenir lloc la primera d'aquestes tertúlies emmarcades en el projecte ONA (Dona, Activitat Física i Esport a Menorca) que s'ha posat en marxa des del departament d'esports.

Júlia Rita (vela), Lita López (atletisme), Vanesa Ruiz i Maria Bonafont (voleibol), Georgia Warren (gimnàstica rítmica), Tita Llorens (natació), Maria Fiol (atletisme de muntanya), Paula Seguí (bàsquet), Irene Olives (futbol), Piti (tennis) i Ruth Moll (ciclisme). Elles van ser les protagonistes d'aquesta tertúlia on va explicar als assitents les seves vivències, les seves dificultats i també les discriminacions que pateix la dona en el món esportiu.

Després de l'èxit de la primera Jornada d'ONA dedicada a les dones esportistes de Menorca se'n va fer una altra en què dones del món de la gestió esportiva, empresarial, mitjans de comunicació i la política van explicar les seves experiències en una tertúlia que es va celebrar el 20 d'abril a l'Auditori de Ferreries de 18 a 20 hs. L'acte va ser presentat pel Conseller d'Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports, Miquel Company, i van intervenir Rosa Cursach, directora general de l'Institut Balear de la Dona, i María José López, advocada especialitzada en dret esportiu.

Van donar la seva visió i testimoni sobre el treball en igualtat de gènere que es realitza en el món de l'activitat física i l'esport:

 

 • Bet Salom, esportista i Directora tècnica del Club de Gimnàstica Rítmica BS
 • Miriam Aznar, Delegada de gimnàstica a Menorca
 • Montse Cardona, tècnica i Delegada a Menorca de la Fundació per l'esport balear
 • Àgueda Juaneda, Llicenciada en CAFE i professora d'Educació Física a l'IES Mª Àngels Cardona
 • Raquel Casero, sòcia i directora d'Hi Coaching
 • Teresa Gustems, Directora executiva de Menorca en Kayak
 • Virginia Dorado, Gabinet de Medicina Esportiva
 • Flor Arrighi, responsable del programa Moviments del Consell de Menorca i tècnica en Biosport


Van parlar sobre la visibilitat i evolució de la dona en els mitjans de comunicació:

 

 • Gemma Andreu, fotògrafa del Diari Menorca
 • Edurne Ayastuy, Llicenciada en Ciències de la Informació i redactora de continguts en Socialchef
 • Inés Garrell, del Festival Internacional de Cinema de Menorca


Seguidament es va desenvolupar una dinàmica de joc entre els participants i es van debatre les conclusions amb la intervenció de:

 

 • Pilar Carrasco, directora insular del departament d'Ocupació, Projecció econòmica, Joventut i Esports
 • Vanessa Vinent, regidora d'Esports de l'Ajuntament des Mercadal
 • Queta Camps, regidora d'Esports de l'Ajuntament de Ferreries


Va tancar l'acte la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora.

 
Compartir
 
Menorca, Illa de l'Esport
INICI  -  CONTACTAR  -  AVÍS LEGAL  -  RSS