Moviments per Viure, activitat física i cognitiva per a la gent gran

MoVIments per a Viure va néixer al Departament d'Esports del CIM l'any 2007 amb el nom de A Viure com Cal. El Departament d'Esports del Consell Insular de Menorca va llançar aquest projecte amb l'objectiu d'oferir a tots els geriàtrics i centres de dia de Menorca sessions d'activitat física per millorar la qualitat de vida de les persones. A Viure com Cal arriba a la vida dels centres com una novetat que il·lusiona i motiva els avis i àvies.

 

Moviments per Viure, activitat física i cognitiva per a la gent gran

Moviments per Viure és un projecte de les àrees d'Esports i de Benestar Social del Consell de Menorca que, amb la col.laboració de tots els ajuntaments, es desenvolupa en tots els centres geriàtrics i els centres de dia de l'illa.

El treball de MoVIments per a Viure consisteix en millorar les capacitats físiques com la flexibilitat, la força, la mobilitat articular, la coordinació i l'equilibri. Això ens permet conservar un major grau d'autonomia a l'hora de realitzar les activitats de la vida diària. Una altra part important és promoure els beneficis que ocasiona treballar dins l'àmbit cognitiu, per prevenir o frenar diferents malalties com pot ser l'Alzheimer.

Per això és necessari exercitar la memòria, l'atenció i la concentració. Per a què siguin favorables els resultats de la nostra intervenció és imprescindible que l'usuari gaudeixi, es diverteixi i ho passi bé mentre treballa. Per aquest motiu consideram clau l'ambient que es genera en cada sessió. Com a eix transversal en totes les sessions, ja siguin de psicomotricitat, ludicomusicals o cognitives, es fa feina amb les habilitats socials i la cohesió de grup.

En el seus inicis MoVIments per a Viure va llançar una proposta de treball integral amb un fil conductor que pretenia donar sentit a la forma de treballar el dia a dia, i a més, que al final del programa els usuaris poguessin reconèixer, gaudir i valorar positivament la seva pròpia feina. La proposta de treball integral recollia els tres aspectes esmentats anteriorment de forma simultània, però a més la novetat era el context sobre el qual es va treballar i el sentit que cobrarien les sessions ordinàries i les sessions extraordinàries durant el programa i en concloure cada temporada.

¿Quins són els objectius de MoVIments per a Viure?

Objectius generals

- Millorar la qualitat de vida dels usuaris
- Contribuir al fet que els usuaris siguin feliços
- Enriquir l’esperit dels usuaris
- Generar un missatge positiu a la societat menorquina

Objectius específics

- Crear un espai per a la diversió
- Promoure hàbits de vida saludable
- Generar un espai de satisfacció personal
- Prevenir la deterioració de les capacitats físiques
- Transmetre alegria i iniciativa d'estar actius
- Combatre possibles malalties mentals
- Treballar la cohesió de grup
- Afavorir la seguretat personal
- Potenciar les habilitats socials
- Ajudar a mantenir un grau d’autonomia que els permeti desenvolupar les AVD.
- Beneficiar els temps d’oci.

“Mai és tard per fer un nou amic”

Durant el curs 2013-2014 ens interessava continuar innovant i volíem crear una nova il·lusió en cadascuna de les persones, per la qual cosa vam proposar al programa l'activitat “Mai és tard per fer un nou amic”. Aquesta proposta cercava motivar els usuaris i mantenir-los actius en el seu temps lliure. La idea era iniciar un llaç de comunicació i generar una relació amb algú de la seva mateixa generació amb qui compartissin un tema en comú. Per això els usuaris van escriure una carta a una persona que residís en un altre geriàtric o centre de dia de l'illa. L'equip de treball de MoVIments per a Viure va aprofitar el seu coneixement sobre els diferents usuaris de tots els centres i es va encarregar de cercar amics per carta que poguessin congeniar en interessos, gustos i temes a compartir, i van actuar com a carters, ja que tenien la facilitat d'arribar a diversos centres i realitzar l'intercanvi de cartes. Creim important per a aquesta etapa de la vida mantenir vius els llaços afectius, ja que en moltes ocasions poden ser d'una gran companyia.

327 personas han participat durant el curs 2016-17

Hem finalitzat el curs 2016-17 amb la participació de 327 persones que han realitzat entretingudes activitats que els han ajudat a millorar les seves capacitats físiques com la coordinació, l'equilibri, la flexibilitat, la força i la mobilitat.

En aquest programa s'han inclòs 4 activitats extraordinàries que, una cada trimestre, han resultat ser un èxit per la bona acollida que han tingut entre els usuaris:

- Llum, càmera i acció!
- V Trobada de Boccia
- Bio Màster Xef al Geriàtric
- I Trobada de bàsquet adaptat

A Menorca 10 centres socials dedicats a la gent gran han format part del programa incentivant entre els seus residents la pràctica de l'activitat física. I cada un d'ells, homes i dones, en la mesura de les seves possibilitats, ha respost amb il·lusió.

- Residència de Gent Gran del Consell de Menorca: 54 persones
- Centre Sociosanitari Santa Rita: 62 persones
- Residència municipal assistida de Maó: 65 persones
- Centre residencial Es Ramal de l'Ajuntament d'Alaior: 34 persones
- Residència Geriàtrica assistida de l'Ajuntament des Mercadal: 15 persones
- Residència Geriàtrica de l'Ajuntament de Ferreries: 24 persones
- Residència Geriàtrica assistida del Patronat municipal de l'Hospital de Ciutadella: 18 persones
- Centre de Dia des Migjorn Gran: 11 persones
- Residència Geriàtrica de Sant Lluís: 33 persones
- Centre de Dia des Castell: 11 persones

Coneixes el nou projecte Bio Màster Xef al geriàtric?

Treballar la motricitat fina manipulant els aliments, exercitar la memòria recordant les receptes i, per suposat, tastar els deliciosos plats que entre tots hauran cuinat. Aquests són els objectius del projecte Bio Màster Xef al geriàtric que al 2017 ha organitzat l'àrea d'Esports del Consell de Menorca al 2017 dins el programa Moviments per Viure.
Els menús, proposats per l'equip tècnic que desenvolupa aquest programa i consensuats amb els usuaris i els centres geriàtrics, es composen de plats coneguts i típics de l'illa.
Una activitat divertida que els ajudarà a practicar senzilles habilitats manuals i a entrenar la seva memòria.

Els usuaris dels centres, una tècnica de l'àrea d'Esports del Consell i una monitora s'ocupen d'elaborar els plats assenyalats al menú. Si necessiten cocció, la cuina del centre on es desenvolupi el taller s'encarrega de cuinar-los i servir-los perquè els usuaris, i els convidats que s'hagin acostat a acompanyar-los, puguin gaudir del menjar que hagin preparat.

A Moviments per viure ara juguem a bàsquet adaptat

L'any 2017 va començar la primera edició del Torneig de Bàsquet adaptat en els Geriàtrics i Centres de Dia de Menorca. Una nova activitat que s'emmarca en el programa Moviments per viure.

Realitzar activitats continuades i repetides afavoreix el grau de confiança d'aquest col·lectiu. Després de l'experiència de 10 anys desenvolupant aquest programa i de cinc trobades de Boccia destinades a fomentar l'activitat física entre la gent gran, des del Consell de Menorca hem detectat la seva preferència per jocs i esports de punteria adaptats a les seves capacitats.

El 12 de juny, a Ciutadella van ser els residents del centre sociosanitari de Santa Rita i els del Centre Geriàtric de la localitat els que van formar equips de 5 jugadors que, asseguts, van demostrar les seves habilitats passant-se la pilota 5 vegades entre ells sense que caigui a terra abans d'intentar encertar en la cistella. L'equip que aconsegueix encistellar continua en possessió de la pilota fins que falli, moment en el qual juga l'equip contrari. Cada encert en la cistella és un punt i l'equip que arriba a 10 punts, guanya el partit.

El Geriàtric de Ferreries contra el Mercadal, el Geriàtric d'Alaior contra el Centre de Dia des Migjorn Gran, el Centre de Dia des Castell contra el Geriàtric de Sant Lluís i el Geriàtric de Maó contra la Residència de la mateixa localitat, tots ells van acceptar la proposta amb ganes de divertir-se i passar una bona estona en companya dels seus familiars que van assistir per animar-les.

Els equips del Consell de Menorca que organitzen aquest programa ja estan preparant les activitats per al curs 2017-18 i el presentaran, juntament amb les directores de tots els centres, el proper mes de setembre.

 

V trobada Boccia
Bio Màster Xef al geriàtric
Bàsquet adaptat 2017
Memòria 2016-17
Activitat "Melodies de sempre" 2018

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Compartir
 
Menorca, Illa de l'Esport
INICI  -  CONTACTAR  -  AVÍS LEGAL  -  RSS